Resources

Side project resources

 • communities
 • nieuwsbrieven
 • podcasts
 • presentaties
 • artikelen
 • blogs
 • case studies
 • presentaties
 • boeken
 • tools
 • educatie

Communities

Een site die startups en side projecten onder aandacht brengt door diepte interviews met founders. Het meest bijzondere aan Indiehackers is de transparantie. Elk bedrijf dat op Indiehackers staat is open over zijn maandelijkse inkomsten. Soms $ 200 en soms $ 100.000 per maand omzet. Door het lezen van de interviews krijg je een goed beeld van het idee, businessmodel en uitwerking van het project. De site heeft een levendige community die reageert op vragen van de founder Courtland Allen en op nieuwe posts. Indiehackers in overgenomen door Payment bedrijf Stripe. Hier lees je hoe Courtland Indiehackers gebouwd heeft.

Barnacl.es

Een nieuwsfeed voor bootstrappers.  Peter Bhat Harkins verzamelt interessante artikelen voor mensen die zich bezighouden met het opzetten van projecten en startups. Met de filosofie dat je zonder geld je projecten begint.

Een forum voor bootstrappers. Bestaat nu ruim 4 jaar en is vrij actief. Mensen delen hun kennis en stellen vragen over het opzetten van startups en projecten. Gemaakt door Ian Landsman en Andrey Butov.

De plek waar iedereen in Tech zijn news vandaan haalt. Veel interessante artikelen over het maken van projecten, verzinnen van ideeen en manieren om geld te verdienen, Ook handig om de trends in de gaten te houden en te zien wat er werkt in de US. Gemaakt door tech celeb Paul Graham.

[$]Dit is een invite-only community van ondernemers die elkaar helpen.Opgericht door Rob Walling and Mike Taber. $99 voor 3 maanden. Geen idee of dit wat is.

[$]Nugget.one richt zich op het helpen van software ontwikkelaars succesvolle side projecten te lanceren. Leden krijgen toegang tot casestudies ,webinars en live mentoring. Opgericht door Justin Vincent. $19.99 per maand.

Overig

Niet exclusief voor side projecten maar nog steeds interessant of af en toe eens te kijken.

r/SideProject

Active Reddit speciaal voor side projecten. Zeker een aanrader.

Slack community voor mensen die aan side projecten werken.

Nieuwsbrieven

Wekelijks overzicht van de beste artikelen die op bootstrapped.io verschenen zijn. Gecureerd door Darren Stuart.

Nieuwsbrief met de nieuwste interviews en beste forum threads van Indiehackers. Verstuurd op donderdag, gemaakt door Courtland Allen.

Verhalen, lessen en inspiratie voor de mensen die side projecten en kleine startups bouwen. Door Justin Jackson.

Content over bootstrapping, Saas, growth hacking, marketing en andere startup gerelateerde onderwerpen. Gemaakt door Mac Martine.

Podcasts

Opgericht in 2010 door Rob Walling en Mike Taber. Hebben bij alles behandeld wat er bestaat in side projecten en kleine startups. Hier vind je de ‘best of’ selectie van hun podcast.

Een podcast gericht op digitale producten en de mensen die ze maken. Opgericht in 2012 door Justin Jackson.

Verschillende onderwerpen rond bootstrapping en online projecten. Opgericht in 2013 door Ian Landsman en Andrey Butov.

Podcast over alles wat Brian Casel en Jordan Gal geleerd hebben in hun jaren bouwen aan startups en kleinere projecten. Opgericht in 2013.

Een podcast voor developers die zich bezighouden met ondernemen en startups. Gemaakt door Josh Earl, John Sonmez, Derick Bailey en Charles Max Wood sinds 2014.

Podcast waar de oprichter van Indiehackers Courtland Allen zijn succesvolste deelnemers interviewt. Net gestart maar inmiddels al meer dan 12 afleveringen.  Inclusief notes en links.

Presentaties

David Heinemeier Hansson over bootstrapping als het betere alternatief voor VC gefunde startups.

Tyler Tringas deelt in 15 minuten interessante info en inzichten over iets wat hij ‘MicroSaaS noemt.

Pieter Levels waarschijnlijk de meeste bekende onafhankelijke startup founder (en Nederlands) vertelt over zijn ervaringen en hoe hij naar winstgevendheid gegaan is via een aantal projecten. Een aanrader. Check ook zijn twitter

Patrick McKenzie vertelt in 7 minuten over waarom solo ondernemers veel beter zijn in het targeten van kleinere niche markten met lage competitie en aan de andere kant wel erg winstgevend. Eg interessant.

Vincent Woo vertelt over succesvolle kleine solo startups.

Overig

Artikelen

Door Pieter Levels waarin hij verteld over hoe hij begon als ondernemer en zijn eerste projecten bedacht en uitwerkte. Gaat over het bedenken van idee, het itereren terwijl ze aan het uitwerken bent en boven alles leren van alles wat je doet. Erg interessant.

Door Patrick McKenzie die meer dan 500 artikelen geschreven heeft over het onderwerp. Dit is een van zijn betere.

Wederom door Patrick McKenzie

Door Tyler Tringas waarin hij beschrijft hoe hij een super winstgevend product ontwikkelt. Erg leerzaam.

Door Amy Hoy waarin ze beschrijft waarom het belangrijk is om klein te beginnen.

Door Clifford Oravec waarin hij uitlegt wat bootstrapping precies inhoudt, maar met een twist..

Door Justin Jackson waarin hij schrijft over marketing van je digitale product. Justin heeft een goede en unieke blik op marketing en zijn posts hebben altijd wel 1 of 2 dingen die je mee kunt nemen als je bezig bent met marketing van je side project.

Door fpgaminer waarin hij een data analyse doet op alle projecten die op de site Indiehackers verschenen zijn. Super interessant als je vanuit een helicopter view wil kijken naar succesvolle (side)projecten.

Nog meer

Dit waren alleen maar een paar highlights maar natuurlijk is er nog veel meer geschreven. Dit zijn een aantal sites waar je meer artikelen vindt.

Blogs

Een site met inmiddels 140 voorbeelden van succesvolle side projecten en transparant in hoeveel de projecten opleveren per maand. De oprichter Chris Guillebeau heeft een podcast waarin hij verteld hoe de projecten tot stand zijn gekomen en wat je ervan kunt leren. Erg goed voor inspiratie en validatie.

Meer dan 500 artikelen waarin Patrick laat zien hoe hij van software ontwikkelaar tot succesvol ondernemer is gekomen

Lessen van een ‘Solo Entrepreneur’.

Veel advies over bootstrapping en hier en daar wat meer geëngageerde posts.

Lees over zijn Saas ervaringen met zijn project Storemapper.

Oprichter van StackOverflow en Trello schrijft over business en software. Iemand die ook daadwerkelijk hele grote succesvolle projecten gebouwd heeft.

Dit is zijn hoge kwaliteit artikelen van de mensen van Basecamp. Vooral van de hand van David Heinemeier Hansson en Jason Fried. Onderwerpen zijn business en bootstrapping.

Maciej Cegłowski’s blog over zijn bookmarking tool, pinboard, hij beschrijft zijn de groei van zijn succesvolle project.

Overig
 • The Foundation – De manier waarop je een B2B SaaS in een formule verandert.
 • Price Intelligently – Blog gericht het business model achter SaaS.
 • Moz Blog – Alles voor SEO
 • Paul Graham – Achtergrond en filosophie over startups.
 • John O’Nolan – Vooral de oudere posts waarin hij schrijft over de eerste tijd van zijn product Ghost.

Case Studies

Van het ontdekken van trend naar een succesvolle acquisitie  in minder dan 1 jaar.

Over het oplossen van je eigen problemen, het opzetten van een movement en hoe je hard en effectief werkt als een bootstrapper.

Een Saas project oprichter die erg transparant is in zijn groei en financiële rapporten.

Over collectie van bootstrapped bedrijven van de mensen van 37 signals.

Presentaties

[$]MicroConf’s european edition in Barcelona. ‘Werelds grootse event voor de kleinste bedrijven’. Opgericht door  Rob Walling and Mike Taber.

[$]”Een alliantie van B2B bootstrappers “. in Philadelphia. door Amy Hoy en Alex Hillman.

[$] Een tech event for non-techies waarin grote en kleine namen spreken over hun succes. Check ook het Youtube channel voor videos van voorgaande events.

Boeken

[$] Door Rob Walling.

Door Tyler Tringas. – Een collectie van gestructureerde artikelen die voornamelijk  gaan over de uitdagingen die iemand tegenkot waneer een project wordt opgezet.

[$] door Mike Taber.

Door 37signals. – Voornamelijk gericht op het bouwen van web applicaties. Goed geschreven, dit is ene van de betere boeken over het onderwerp.

[$] boek door Pieter Levels.

[$] door 37signals.

Just Fucking Ship

[$] door Amy Hoy en Alex Hillman.

[$] door Justin Jackson.

Overig

Tools

Een collectie van tools voor bootstrappers samengesteld door Mac Martine.

Een lijst van Saas, Paas en Iaas producten met gratis versies die interessant zijn voor ontwikkelaars. Erg interessant voor bootstrappers die op hun centjes moeten passen. Samengesteld door R. I. Pienaar.

Wederom een lijst van SaaS, PaaS, en Iaas producten met gratis versies. Samengesteld door Guillaume (256kb).

Indrukwekkende lijst van tools voor developers door Chris Barber en Craig Davison.

Educatie

[$]”An online marketing course for software developers & product people”. Hier vind je wat reviews. Door Justin Jackson.

[$]”Pick your customer. Learn how they tick. Learn what they need, want, and are ready to buy.” Voor reviews kijk hier (positief), hier (negatief) en hier. Door Amy Hoy en Alex Hillman.

Deze lijst is vertaald en hier en daar aangepast. Originele bron vind je hier